1969 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde tamamladıktan sonra aynı üniversitede Çevre Bilimleri alanında master ve doktorasını tamamladı. 30 yıldır çevre ekonomisi konusunda danışmanlık yapmakta. Şaraba olan ilgisini İspanya, Fransa, ve ABD'de katıldığı eğitimler ve birçok kıtaya yaptığı şarap/bağ temalı yurtdışı gezilerle pekiştirdi. 1999 yılında Türkiye’de şarapseverlere yönelik hazırlanmış ilk kitap olan “Şarapla Tanışma”yı yayınladı. Bu kitabı, 4 baskı yapan “Türk Şarapları” ve 2008 yılında Türk şaraplarını yabancı şarapseverlere tanıtmak için kaleme aldığı “The Guide to Turkish Wines” takip etti.
1990’lardan başlayarak şarap kültürüne ilişkin pek çok kurs ve seminer düzenleyip, çeşitli dergilerde şarap üzerine yazılar yazdı. Eşi ve 15 şarapsever dostuyla kurduğu Istanbul Wine Tasting Society'de 20 yılı aşkın süredir dünyanın en iyi şaraplarının en iyi rekoltelerini tattı ve tatmaya devam ediyor.
1966 yılında İzmir'de dünyaya gelip, subay çocuğu olarak tüm Türkiye'yi dolaştıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Uluslararası İlişkiler lisans ve yüksek lisansı, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İşletme doktorası yaptı. 1990-2013 yılları arasında İstanbul Borsası’nın çeşitli birimlerinde görev yaparken "Emekliliğin Finansmanı" alanındaki çalışmalarıyla Milli Reasürans'ın 2000 yılı Bilimsel Eser Yarışması'nda ve TÜGİAD'ın 2001 yılı Ekonomi Ödülü yarışmalarında birinciliğe layık görülüp, 9. Kalkınma Planı'nda Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanlığı görevini üstlendi ve Çalışma Bakanlığı bünyesinde görev alarak Bireysel Emeklilik Sistemi'nin kurulmasını sağladı. Kariyerine bu alanda devam etmek için son derece onurlandığı teklifler aldıysa da, gelecek için başka planları vardı.
Şaraba olan merakıyla meslek hayatı boyunca eşiyle birlikte dünyanın önde gelen birçok şarap bölgesini ziyaret etme fırsatı bulmuştu. Sarafin şaraplarının yakaladığı kaliteyi dikkate alıp, daha da iyilerini üretme hedefi koyarak Türkiye'de bağcılık için en uygun toprak yapısı ve mikroklimaya sahip olduğunu değerlendirdiği Gelibolu Yarımadası'nda 2000 yılında 120 dönüm bağ alanı satın alarak ertesi yıl A klon kalitesinde 30.000 asma fidanı dikti. Amacı dünyanın en müşkülpesent şarapseverlerinin damaklarına hitap edecek organik şaraplar üreterek soyadı ERGENEKON'u dillere destan yapmaktı. Bu hedefine ulaşmak için önceleri haftasonu savaşçısı olarak, 2013 yılından itibaren tam zamanlı olarak Gelibolu Milli Parkı'nın müthiş tabiatında çalışırken dikmiş olduğu kalem kadar asmalar kol kalınlığına gelip, en kaliteli üzüm verecek döneme girdi. Dünyada ses getirecek Türk şaraplarının Chateau Ergenekon'unki gibi üreticisinin her asmayla tek tek ilgilendiği butik bir bağdan çıkacağına inanıyor ve bunun için çalışıyor. Özetle, mutlu.
Bağların içine doğan Emir’in çocukluğu amatör evdeşarapçılık ve ilerleyen yıllarda ise temelleri yeni atılan mahzenimizde geçti. 17 yaşında başlayan Avrupa’daki bağcılık/önoloji staj ve eğitim serüveni hala devam etmekte olan Emir, geçtiğimiz yıl Hochschule Geisenheim Üniversitesi’nin International Wine Business programından mezun oldu ve şu sıralarda Vinifera Euromaster yüksek lisans programı dahilinde Montpellier ve Bordeaux maceraları sonrası tekrar Geisenheim'da ikamet ediyor.
Chateau Ergenekon, Bigalı/Eceabat/Çanakkale, Türkiye
CopyrIght © 2024 Chateau Ergenekon - All RIghts Reserved.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. When you accept our use of cookies, your data is compiled together with all other user data.
Websitemize hoşgeldiniz! Bu pencereyi kapatıp devam ettiğiniz takdirde 18 yaşından büyük olduğunuzu beyan etmiş olursunuz.